Vognmand: Fjern strafafgift på biogas til tung transport

Vognmænd bør ikke betale højere afgifter for at vælge fossilfri biogas frem for diesel. Det var budskabet, da HV-Transport i Herning fejrede indkøbet af Danmarks første 50-tons lastvogn, der skal køre på biogas.

Der var især fokus på de alt for høje afgifter på biogas til den tunge transport, da HV-Transport i Herning markerede indkøbet af en ny 50-tons biogaslastvogn den 14. juni.

Ved arrangementet sagde direktør og medejer af HV-Transport, Poul Jørgensen, at der er et stort behov for at se på brændstof- og CO2-afgifterne, der favoriserer diesel frem for biogas.

– Sådan en gaslastbil erstatter en dieselbil. Hvis vi bare kunne nøjes med at betale samme afgifter for at bruge biogas, som vi gør for at bruge diesel, så ville vi jo vælge biogaslastbilen. Jeg kan ikke se, hvorfor vi skal straffes for at vælge den klimavenlige løsning, sagde Poul Jørgensen.

Når HV-Transport har købt lastbilen på trods af afgifterne, så skyldes det blandt andet, at virksomheden gerne vil vise politikerne, at biogas er vejen frem for den tunge transport i Danmark, understregede Poul Jørgensen.

Fødevarer i tanken frem for biogas

Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark, forklarede, at et transportfirma kommer til at betale 25 procent mere i afgifter, hvis firmaet vælger den fossilefrie biogas frem for diesel.

– Desværre står vi i en situation, hvor den seneste grønne transportaftale svækkede incitamenterne for at bruge biogas i den tunge transport. Da man droppede kravet om iblanding af avancerede biobrændstoffer, fjernede man en klar konkurrencefordel for biogas i den tunge transport. Det skyldes, at kravene i transportaftalen nu kan opfyldes udelukkende med billige, fødevarebaserede biobrændstoffer med en meget lav klimaeffekt. Samtidig er biogassen belastet af de meget høje afgifter, sagde Henrik Høegh.

Fire politikere klippede den røde snor for den nye biogaslastbil. Fra venstre Karin Gaardsted (S), Lennart Qvist (K), Dennis Flydtkjær (DF) og borgmester Hans Østergaard, Ringkøbing-Skjern Kommune.

Politikere vil se på afgifter

Flere politikere deltog i arrangementet og spurgte interesseret ind til udfordringerne fra biogassen.

Karin Gaardsted fra Socialdemokratiet foretrak at se på investeringsstøtte til for eksempel indkøb af biogaslastbiler, mens Dennis Flydtkjær, Dansk Folkepartis skatteordfører i Folketinget, og den lokale folketingskandidat Lennar Qvist fra Konservative var mere åbne for at se på de afgiftsmæssige udfordringer for biogassen.

Den nye 50-tons lastvogn skal køre med biomasse til biogasproduktionen på biogasanlægget Horsens Bioenergi. Det er den første biogasdrevne lastbil, der kommer til at køre med biomasse til biogasproduktion i Danmark.

Webinar om biogas til tung transport den 23. juni 2021

Er du interesseret i at få mere at vide om biogas til tung transport, så tilmeld dig webinar om biogas til tung transport, som arrangeres af DTL – Danske Vognmænd og Biogas Danmark den 23. juni.

Kontaktpersoner

Formand

Henrik Høegh

3012 3972

henrikhoegh52@gmail.com

Biogas Danmark
Axeltorv 3
DK-1609 København V

Direktør

Frank Rosager

+45 4055 1014

fr@biogas.dk

Kommunikationschef

Poul Erik Pedersen

+45 2052 4318

pop@biogas.dk

Få nyheder i indbakken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder, debatindlæg, arrangementer og viden direkte i indbakken.