Skuffelse hos Biogas Danmark: Ny aftale forpasser oplagt mulighed for grøn omstilling og hurtig udfasning af russisk gas

Den nye klimaaftale om grøn strøm og varme dropper muligheden for at dække hele det danske gasforbrug med grøn biogas om kun fem år. Det sætter den grønne omstilling under pres i de sektorer, der ikke kan undvære gas.

PRESSEMEDDELELSE – På grund af manglen på gas bliver el i stigende grad baseret på kul, og industrien skifter gas ud med olie og kul. Derfor er der behov for en ekstra indsats for at holde Danmark på sporet i retning af et stadigt grønnere energiforbrug. Biogas kunne levere et afgørende bidrag hertil, men den mulighed har regeringen og Folketingets partier forpasset med den nye klimaaftale om grøn strøm og varme.

– Biogas er en grøn og klimaneutral energikilde, der er helt nødvendig for dele af industrien, der ikke kan undvære gas – og desuden kan biogas levere grøn energi til samfundet, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner. Derfor kommer aftalen til at lægge et stort pres på den grønne omstilling i de sektorer, der har behov for mere biogas, siger Henrik Høegh.

Mens det første biogasudbud er forsinket, så indebærer aftalen, at det efterfølgende udbud rykkes ét år frem. Så man har valgt den mindste fremrykning, man kunne.

Aftalen indebærer en evaluering umiddelbart efter det første udbud i 2023, og her bør Folketinget genoverveje en massiv fremrykning af udbuddene, lyder budskabet fra Biogas Danmark.

– Det giver ingen mening at vente med fremrykningen. Der er mangel på gas i Europa, og vi har en kæmpe udfordring med at holde gang i den grønne omstilling i både industri og energisektor. Samtidig er udbuddene indrettet sådan, at der ikke kommer til at blive udbetalt støtte i de første år, fordi biogasproducenterne allerede nu kan prissikre deres produktion til høje gaspriser fem år frem. Så det er virkelig svært at forstå, at man vælger at vente, fastslår Henrik Høegh.

Kontaktpersoner

Formand

Henrik Høegh

3012 3972

henrikhoegh52@gmail.com

Biogas Danmark
Axeltorv 3
DK-1609 København V

Direktør

Frank Rosager

+45 4055 1014

fr@biogas.dk

Få nyheder i indbakken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder, debatindlæg, arrangementer og viden direkte i indbakken.