CO2-fortrængningskrav og fokus på CO2 i afgifter er positive nye principper i aftalen om vejtransport. Den reelle klimaeffekt afhænger af, hvordan aftalen føres ud i virkeligheden.
PRESSEMEDDELELSE – Det er positivt, at regeringen og partierne bag den grønne transportaftale nu indfører princippet om et CO2-fortrængningskrav. Samtidig er det godt, at ejerafgifterne og den nye kilometerbaserede vejafgift for lastbiler bliver baseret på CO2-udledningen.
– Vi har længe efterlyst et CO2-fortrængningskrav, og derfor er vi glade for, at det nu bliver indført. Til gengæld kunne vi godt ønske os, at det var mere ambitiøst end 3,4 procent i 2022-2024 stigende til kun 7 procent i 2030, siger Henrik Høegh, formand for Biogas Danmark.

På positivsiden er også, at partierne har aftalt, at de avancerede biobrændstoffer skal fremmes, og at der skal indføres ILUC-kriterier senest fra 2025. Dette vil medvirke til, at brændstoffer, som sikrer reelle CO2-reduktioner, får en stigende betydning i den tunge transport.
– Fokus på CO2 i ejerafgifterne og den kilometerbaserede vejafgift er et første skridt væk fra klimablinde afgifter – eksempelvis energiafgifter – til et afgiftssystem, der skåner klimaet mest muligt, fastslår Henrik Høegh.
Det er endnu for tidligt at vurdere, hvor meget den nye transportaftale vil bidrage til en omstilling af den tunge transport til biogas. Det afhænger af den konkrete implementering af en række elementer i aftalen, herunder hvor skrappe krav der kommer til de grønne brændstoffer, og hvordan den CO2-baserede kilometerafgift for lastbiler udformes.