CCS-udbud er et vigtigt første skridt

Det er ikke overraskende, at CCS-udbud endte med en lavere CO2-lagring end forventet. Samtidig giver udbuddene vigtige erfaringer, der kan bruges fremadrettet, lyder det fra Biogas Danmark.

PRESSEMEDDELELSE – Det er ikke overraskende, at de netop overståede CCS-udbud for biogen CO2 endte på et lavere niveau end forventet, da der i forhold til leverandørkædernes modenhed var tale om vanskelige udbudsbetingelser med store ricisi. Men samtidig er udbuddene et første vigtigt skridt, der både bidrager til modning af leverandørkæder og giver staten erfaringer med udformning af udbudsbetingelserne.

Sådan lyder budskabet fra Biogas Danmark efter gårsdagens offentliggørelse af resultatet af NECCS-udbuddene.

– Først og fremmest vil vi ønske stort tillykke til BioCirc og Bioman A/S, der har fået tilsagn om støtte fra NECCS-puljen. Dermed er to af Biogas Danmarks store medlemmer med til at vise vejen frem for, hvordan vi kan komme i gang med at realisere et stort potentiale for anvendelse af biogen CO2 fra biogasanlæggene, siger direktør Frank Rosager fra Biogas Danmark.

Præstationen er så meget desto større, da udbudsbetingelserne var udfordrende.

– Vi har i vores høringssvar til udbudsbetingelserne tidligere påpeget, at der er en udfordring med at stille krav om bl.a. leveringsgaranti med bødekrav og finansiel sikkerhedsstillelse herfor, når der er tale om nye og uafprøvede leverandørkæder. Derfor er der også ekstra ros til BioCirc og Bioman for at påtage sig den risiko, der ligger i den første budrunde, siger Frank Rosager.

Han vurderer, at processen vil give Energistyrelsen vigtige erfaringer med CCS-udbud, men lige så vigtigt at leverandørkæden hurtigt kan udvikle en mere sikker performance, så der kan tiltrækkes flere bydende aktører. Dette vil også sænke behovet for tilskud.

– Vi håber derfor, at der fremadrettet vil blive set på rammerne for udnyttelsen af biogen CO2 fra biogasanlæggene, så flere aktører vil satse på CCS. Vi anbefaler ydermere, at de uudnyttede midler kommer i spil i en ny runde ultimo 2026, da vi er overbeviste om, at erfaringerne vil sikre, at biogen CCS så kan levere det forventede klimabidrag i 2030, siger Frank Rosager

Potentialet for fangst, lagring og udnyttelse af biogen CO2 for biogasanlæggene i Danmark er stort.

Biogas indeholder typisk 50-65 procent biometan og 35-50 procent biogen CO2. Ved opgradering af biogassen til den kvalitet, der kræves i gasnettet, udskilles CO2’en og er dermed let tilgængelig på biogasanlæggene.

Biogas Danmarks vurdering af Energistyrelsens produktionsprognose giver et disponibelt CO2-potentiale på knap 1,7 millioner tons om året, hvilket med forbedrede rammevilkår for ustøttet biogas kan øge den disponible mængde CO2 til over 2,2 millioner tons om året i 2030.

Kontaktperson

Direktør

Frank Rosager

+45 4055 1014

fr@biogas.dk

Få nyheder i indbakken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder, debatindlæg, arrangementer og viden direkte i indbakken.