Søren Pind ny formand for Biogas Danmark: Grøn gas er sikkerhedspolitisk brik

Tidligere minister Søren Pind er i dag blevet valgt som ny formand for Biogas Danmark på en ekstraordinær generalforsamling på Axelborg i København. Søren Pind afløser tidligere minister Henrik Høegh, der i foråret bebudede sin afgang som formand. Formandsposten skal bruges til at udbygge biogassen og sikre en stærk energiforsyning, som er uafhængig af russisk gas, og som også kan eksporteres til resten af Europa, understreger Pind.

Danmark skal udnytte sin førerposition inden for biogassen, og potentialet for udbygning af flere biogasanlæg er omfattende. Sådan lyder budskabet fra Biogas Danmarks nye formand Søren Pind. I dag udgør biogassen 45 procent af Danmarks samlede gasforbrug, hvilket gør det danske gasnet til Europas grønneste. Men målet er 100 procent inden 2030, og hvis det skal indfries, så har Danmark travlt.

– Jeg er stolt over at få muligheden for at stå i spidsen for en energikilde, som spiller en central rolle for de danske klimareduktionsmål, men også gør sit til at sikre en uafhængighed af russisk gas, som er helt afgørende sikkerhedspolitisk. Ikke bare for Danmark men for hele EU, hvor efterspørgslen efter såvel dansk biogas som teknologi er stor, siger Søren Pind.

Søren Pind er valgt som ny formand for Biogas Danmark. Foto: Anna-Lene Riber.

 Selvom Danmark har en førerposition inden for biogassen, så er der ikke kommet nye anlæg i drift siden 2022. Cirka 25 anlæg er under projektudvikling, men da selv ustøttet biogas leveret gennem gasnettet bliver beskattet på lige fod med fossile brændsler, så ligger udbygningen lige nu stille.

– Både i forhold til byernes madaffald og landbrugets restprodukter er potentialet meget større. Tænk engang: Kun 35 procent af al gylle bliver i dag brugt til biogasproduktion. Det er jo et stort energispild og et stort tab for klimaet, siger Søren Pind.

Sol- og vindenergi kan i dag dække lidt over halvdelen af Danmarks elforbrug, svarende til under 15 procent af det samlede energiforbrug. Og når det ikke blæser og solen ikke skinner, så er der jo ingen dækning.

– Der ligger en stor opgave i at fortælle danskerne, at biogas og brint er de eneste CO2-neutrale, grønne gasser, og så kan biogassen endda lagres i de eksisterende gaslagre og udnyttes på en vindstille gråvejrsdag, siger den nye formand.

Biogasbranchen har siden foråret været i proces med at finde en afløser for Henrik Høegh, der fra 2018 har været en markant formand for Biogas Danmark. Siden 2018 er medlemstallet mere end fordoblet, og organisationen repræsenterer cirka 90 procent af biogasproduktionen i Danmark samt den tilhørende værdikæde af virksomheder, der investerer og leverer rådgivning, service og teknologi til branchen.

En stor tak til den afgående formand

Henrik Høegh modtog på generalforsamlingen en stor tak fra medlemmerne for den intensive indsats som formand for Biogas Danmark.

Det skyldes ikke alene væksten i branchen, men også at Henrik Høegh har samlet hele branchen, der tidligere var splittet mellem mindre landbrugsorienterede biogasanlæg og de større biogaskoncerner.

– Jeg er stolt over den rivende udvikling, som biogasbranchen har været igennem under min tid som formand, hvor biogasproduktionen er vokset fra 10 procent til nu at udgøre 40 procent af gasnettet.  Vi har fået en helt ny type aktører ind i foreningen, så der er ingen tvivl om, at vi har en unik og dynamisk branche, – som står rigtig stærkt i dag og har et stort potentiale for at forcere den grønne omstilling i såvel energi- som landbrugssektoren”, siger Henrik Høegh.

Det glæder også Henrik Høegh, at der er blevet sat mange stærke aftryk på de seneste års politiske aftaler. Senest har den grønne trepartsaftale sat en tyk streg under biogassens betydning for en bæredygtig fødevareproduktion.

– I mine øjne venter der en gylden fremtid for biogasbranchen – især fordi vi også har byggestenene til fremtidens grønne Power-to-X eventyr, slutter Henrik Høegh.

Kontaktperson

Direktør

Frank Rosager

+45 4055 1014

fr@biogas.dk