Danske virksomheder betaler CO2-afgift for grøn biogas

Hovedparten af den danske biogas ender i udlandet, hvor det kan betale sig at vælge biogas frem for fossile brændstoffer. Det kan det ikke i Danmark, hvor virksomhederne betaler CO2-afgift af biogas som om det var fossil naturgas.

Danske virksomheder betaler den samme CO2-afgift på både fossil naturgas og grøn biogas. Det betyder, at de danske virksomheder mangler afgiftsmæssige incitamenter til at vælge den grønne biogas frem for fossile brændstoffer som kul, olie og naturgas.

I sit forslag til første del af den grønne skattereform foreslår regeringen en CO2-afgift, der skal stige til 750 kr. pr. ton CO2 i 2030. Samtidig ønsker regeringen at fastholde den nuværende praksis med at beskatte vores grønne biogas leveret via gasnettet med CO2-afgift som om det var naturgas.

Svenske virksomheder kan betale mere for dansk biogas

I 2021 blev 84 procent af den danske biogas eksporteret, fordi det kan betale sig for virksomheder i eksempelvis Sverige og Tyskland at købe danskproduceret biogas frem for fossile brændstoffer.

Eksempelvis i Sverige betaler virksomhederne en høj CO2-afgift, når de anvender fossil naturgas, men de får refunderet CO2-afgiften, hvis de kan dokumentere, at de har købt danskproduceret biogas.

Det medfører, at de svenske virksomheder kan betale mere for biogassen, end de danske virksomheder kan. En stigende CO2-afgift på biogas i Danmark, vil forværre problemet markant, så danske virksomheder, der ikke kan undvære gas i deres produktion, får endnu sværere ved at købe den danske biogas og være med i den grønne omstilling.

Derfor har Biogas Danmark foreslået regeringen, at danske virksomheder får mulighed for at få refunderet CO2-afgiften, når de kan dokumentere, at de har købt biogas – ligesom deres konkurrenter i Sverige og Tyskland.

Læs mere om biogas her