Svigt ikke familier i landdistrikter, der aldrig fik del i husprisernes himmelflugt

Den grønne omstilling skal være med til at udvikle – ikke afvikle landdistrikterne. Et forbud mod gasfyr øger risikoen for, at folk i landdistrikterne både bliver stavnsbundet til deres hjem og nuværende energikilde. I stedet bør den grønne omstilling skabe mulighed for frit valg mellem fjernvarme, varmepumper og grøn biogas, skriver Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd, og Søren Pind, formand for Biogas Danmark, i Avisen Danmark.

En række organisationer og politikere presser i øjeblikket på for, at der i 2035 kommer et forbud mod gasfyr og dermed anvendelse af gas til opvarmning af de danske hjem. Et forbud mod gasfyr vil imidlertid gå hårdt ud over et stort antal danske familier, der ikke kan få fjernvarme eller skaffe finansiering til køb af en varmepumpe eller anden varmekilde.

Det er vigtigt, at vi i Danmark kommer videre med den grønne omstilling, men samtidig er det afgørende, at den grønne omstilling er med til at udvikle og ikke afvikle landdistrikterne. Og det kan godt lade sig gøre, hvis man vil politisk!

Steffen Damsgaard (tv) og Søren Pind. Foto: Landdistrikternes Fællesråd og Anne-Lene Riber.

Mange husejere har svært ved at finansiere en varmepumpe

De Miljøøkonomiske Vismænd og regeringens NEKST-udvalg pegede sidste år på, at cirka 140.000 danske hjem ville have svært ved at skifte deres gasfyr ud med en anden energikilde frem mod 2035. Dette uanset de tilskudsmidler, der gives til omstillingen.

Mange af de omtalte husejere bor i områder, hvor fjernvarmen ikke når ud, fordi det er meget små lokalsamfund og landsbyer, eller fordi der er for langt mellem husene. Hvis man ikke må have et gasfyr, der kan fyre med grøn biogas, så er det grønne alternativ her en varmepumpe, og det kan være en uoverstigelig økonomisk udfordring for mange husejere.

For en bolig på 150 kvadratmeter koster en varmepumpe typisk 150.000 kroner før tilskud, men inklusiv installation. I områder – hovedsageligt i landdistrikterne – hvor husejerne aldrig har været med på husprisernes himmelflugt, bor mange i huse til en halv million kroner eller mindre. Samtidig er husstandsindkomsterne ofte lavere end i større byområder. I disse huse bliver det en uoverkommelig opgave at låne penge til en varmepumpe, hvor prisen udgør en alt for høj andel af husets værdi og husstandsindkomst.

Et forbud mod gasfyr vil derfor være et stort svigt over for husejere, hvis den eneste mulighed er en varmepumpe, som de ikke kan finansiere.  Hvis det alligevel lykkes at købe en varmepumpe, der er for dyr i forhold til husets værdi, så risikerer de i yderste konsekvens at blive stavnsbundet i et hus, der ikke kan sælges uden et stort tab.

Derfor vil et forbud mod gasfyrene være et hårdt slag mod landdistrikterne, fordi det gør det mindre attraktivt at vælge en bolig i de lokalsamfund, der allerede er under pres.

Lad borgerne vælge den grønne varmeløsning, der passer dem bedst
Vejen frem må i stedet være at bringe alle grønne løsninger i spil, herunder biogas de steder, hvor konverteringen af varmeforsyningen i boligerne er svær. Vi skal give husejerne frit valg til at vælge den grønne varmekilde, der er praktisk og økonomisk mest hensigtsmæssig for dem – hvad enten det er fjernvarme, en varmepumpe eller grøn ustøttet og afgiftsfritaget biogas.

Ved at sikre, at der er de rigtige rammer og økonomiske incitamenter til at vælge en grøn varmeløsning, kan vi samtidig stille krav om, at den fossile naturgas skal udfases af de danske hjem.

Lokal produktion og nye jobs

En undersøgelse, som Syddansk Universitet (SDU) har udført for Energistyrelsen, viser, at der er rigeligt med bæredygtige ressourcer til, at biogas kan dække det samlede behov for gas i Danmark – herunder også det antal resterende gasfyr, som ikke erstattes af fjernvarme og varmepumper.

Disse ressourcer findes lokalt i vores landdistrikter rundt omkring i Danmark. En øget biogasproduktion, med den optimale placering af nye anlæg i forhold til at begrænse gener for naboer, vil derfor skabe nye lokale arbejdspladser på biogasanlæggene og i form af chauffører, smede og leverandører, der alt sammen vil bidrage til lokal vækst, udvikling og en lokalt forankret energiforsyning.

Nogle steder kan biogasanlæggene endda indgå i afgørende symbioser med Power-to-X anlæg, som producerer nye vedvarende energiformer, der kan skabe yderligere udvikling lokalt.

Sådan kan vi skabe både grøn omstilling og udvikling i landdistrikterne.

Debatindlægget blev bragt i Avisen Danmark den 20. marts 2025.

Få nyheder i indbakken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder, debatindlæg, arrangementer og viden direkte i indbakken.