Stor ros til partierne bag trepartsaftalen

Med den politiske aftale om treparten slås det fast, at en øget biogasproduktion er et vigtigt redskab for en grøn omstilling af landbruget og den danske klima- og miljøomstilling. Det er særligt glædeligt, at man politisk vil fjerne CO2-afgiften på biogas i gasnettet for at få fornyet vækst i biogasproduktionen, lyder budskabet fra Biogas Danmark.

PRESSEMEDDELELSE: – En stor ros skal lyde til regeringen og forligspartierne for at indgå en historisk og ambitiøs aftale med udgangspunkt i oplægget fra den grønne trepart. Aftalen sikrer landmændene konkrete handlemuligheder, hvilket vil blandt andet vil sikre en betydelig reduktion i udledningen af drivhusgasser fra landbruget, siger Søren Pind, formand for Biogas Danmark.

I aftalen er det mest oplagte tiltag for landmanden at sende husdyrgødning til et biogasanlæg, da det fjerner udledningen af den kraftige drivhusgas metan, og landmanden dermed kan undgå CO2e-afgift på husdyrgødningen.

Samtidig bidrager biogasanlæggene til at reducere udvaskningen af kvælstof fra husdyrgødning – et vandmiljøbidrag, der potentielt kan blive forøget ved omlægning af vandløbsnære arealer fra korn til græs. Dyrkning af græs opsamler kvælstof, der via biogasanlægget kan flyttes fra at blive udledt til vandmiljøet og til i stedet at blive recirkuleret, så det erstatter kunstgødning på de robuste landbrugsarealer.

Trepartsaftalen sætter desuden stor fokus på at forøge det økologiske areal. En af de største forhindringer for den økologiske planteproduktion er at skaffe næringsstoffer. Lige præcis det kan biogasanlæg levere ved at omdanne ikke blot restprodukter fra husholdningsaffald, men også ved at omdanne græs fra arealomlægningen til økologisk gødning.

Udover effekten i landbruget vil biogasproduktionen bidrage til den grønne omstilling ved at fortrænge fossil energi i energisektoren, industrien og transporten.

– Man kommer ganske enkelt ikke uden om biogas, hvis man vil opnå en bæredygtig fødevareproduktion, uanset om den er animalsk eller plantebaseret. Der er i alle forsyningskæder betydelige mængder restprodukter, som biogasanlæggene kan udnytte til at øge recirkuleringen af næringsstoffer og fortrængningen af fossil russisk naturgas, fastslår Søren Pind.

Stor glæde over, at paradoksal CO2-afgift på biogas i gasnettet fjernes

Samtidig glæder det Søren Pind, at der i aftalen indgår en CO2-afgiftsfritagelse for biogas i gasnettet senest fra 2026.

Biogasproduktionen er ikke øget siden 2022 som følge af manglende rammevilkår. En af årsagerne til, at udbygningen ligger stille er, at klimaneutral biogas i gasnettet bliver CO2-beskattet på lige fod med fossile brændsler.

– Det giver ganske enkelt ikke mening, at grøn energi beskattes som sort energi. CO2-afgiftsfritagelsen for biogas er helt nødvendig for at få fornyet vækst i biogasproduktionen for at levere såvel europæisk uafhængighed af russisk naturgas og levere grøn omstilling af den danske fødevareproduktion, siger Søren Pind.

Kontakt

Direktør

Frank Rosager

+45 4055 1014

fr@biogas.dk

Få nyheder i indbakken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder, debatindlæg, arrangementer og viden direkte i indbakken.