En kompensation til biogaslastbiler for indførelsen af kilometerafgiften blev en del af en politisk aftale sidste år og skal snart implementeres. Biogas Danmark mener, at afgiftsfritagelse er den mest retfærdige løsning for de vognmænd, der har investeret i grøn omstilling, skriver direktør Frank Rosager, Biogas Danmark, i Transportmagasinet.
EU’s regulering medfører, at biogasdrevne lastbiler ikke kan undtages fra kilometerafgifterne, fordi afgiftssystemet er baseret på, hvad der kommer ud af udstødningsrøret, og ikke om det er et CO2-neutralt brændsel. Man kan med kilometer-opmålingerne ikke skelne, om lastbilerne kører på klimaneutral biogas eller på fossil naturgas. Dette er baggrunden for sidste års politiske beslutning om en kompensation til biogaslastbiler, der snart skal føres ud i livet.
Biogas Danmarks budskab er klart: Afgiftsfritagelse for klimaneutral biogas er den løsning, der mest retfærdigt kompenserer for kilometerafgifterne proportionalt med de kørte kilometer.

Det grønne valg skal anerkendes
Når vi ser på de vognmænd, der har investeret i biogaslastbiler, så er det typisk tunge lastbiler, der kører langt hver dag. Flere af dem kører med både to- og treholdsskift for eksempel med afhentning af mælk og distribution af fødevarer og lignende. Derfor kører de også rigtig mange kilometer og bliver ramt hårdt af kilometerafgiften – til trods for, at det også er disse lastbiler, der skåner klimaet mest.
Derfor er det vigtigt, at kompensationen til biogaslastbilerne udformes således, at de vognmænd, der kører flest kilometer, også kompenseres mest. Den bedste kompensation vil være at fjerne CO2-afgiften og lempe energiafgiften på biogas til tung transport, for brændstofforbruget er det, der i gennemsnit bedst afspejler det antal kilometer, lastbilerne kører.
Derimod bør man ikke forfalde til at udmønte kompensationen som tilskud til nye eller afholdte investeringer i gaslastbiler, da det ikke animerer til at køre med biogaslastbiler, når de rammes hårdt for hver kilometer, de kører. Det giver heller ikke sikkerhed for, at gaslastbilerne vil bruge klimaneutral biogas, eller at pengene af nogle vil blive brugt til at købe en ny gaslastbil.
Med afgiftsfritagelse for biogas hjælper man således bedst de vognmænd, der har investeret og vil satse på grøn omstilling af deres tunge og lange transporter, så de eller deres kunder ikke straffes for at have truffet det grønne valg.

Ny analyse fra Skat muliggør afgiftsfritagelse for ustøttet biogas.
I december udsendte Skat en ny analyse, der viser, at det er muligt at afgiftsfritage ustøttet biogas leveret via gasnettet. Skat konkluderede, at det er muligt afgiftsfritage for både CO2- og energiafgift, når virksomheder kan dokumentere med oprindelsesgarantier, at de har købt ustøttet biogas.
Skat pegede i deres analyse på, at afgiftsfritagelse er en mulighed i transportsektoren.
Biogaslastbiler kan i forvejen kun opfylde lovkravet om CO2-fortrængning ved at anvende ustøttet biogas, da det skal dokumenteres over for Energistyrelsen, at der er købt oprindelsesgarantier for ustøttet biogas. Dermed er der allerede et administrativt system til at gennemføre afgiftsfritagelsen.
Biogas Danmarks beregninger viser, at de afsatte midler til at kompensere de eksisterende gaslastbiler via afgiftslettelser er rigelige. Der er således fri bane for, at regeringen kan gennemføre kompensationen med en afgiftsfritagelse.
Med denne løsning fjernes også det uforståelige paradoks, at CO2-neutral biogas pålægges CO2-afgift, mens andre biobrændstoffer som rapsolie er fritaget.
Debatindlægget blev bragt i Transportmagasinet og SCM News den 10. februar 2025.