Op mod 140.000 husstande kan ikke få fjernvarme eller låne penge til en varmepumpe. Derfor bør der indføres et krav om udfasning af fossil naturgas kombineret med, at borgerne får mulighed for frit at vælge mellem fjernvarme, varmepumpe eller ustøttet, afgiftsfritaget biogas, skriver Biogas Danmarks formand, Søren Pind, i Klimamonitor.
Et forbud mod gasfyr, som omtales i Klimamonitor den 25. februar, er ikke blot et kraftigt indgreb i borgernes muligheder for frit at vælge den grønne varmeforsyning, der passer bedst til deres hus og økonomi – det er også den direkte vej til at smide store økonomiske problemer i hovedet på mange tusinde husejere, som i forvejen står i en vanskelig situation.
Både de miljøøkonomiske vismænd og regeringens såkaldte NEKST-udvalg pegede sidste år på, at cirka 140.000 husejere har store økonomiske udfordringer med at købe et alternativ til deres gasfyr. Dette uanset de tilskudsmidler, der gives til omstillingen. Samtidig betyder muligheden for at få danskproduceret grøn biogas, at en udskiftning af samtlige gasfyr hverken giver en klimagevinst for Danmark eller bidrager til forsyningssikkerheden.
Lave husstandsindkomster og huspriser
Udfordringen er, at mange af de omtalte husejere bor i områder, hvor fjernvarmen allerede har meldt hus forbi, fordi der er for store afstande mellem husene. Samtidig betyder lave husstandsindkomster og meget lave huspriser, at disse husejere ikke har mulighed for at låne penge til en varmepumpe. For en bolig på 150 kvadratmeter koster en varmepumpe typisk 150.000 kroner inklusiv installation, men før tilskud. Det er rigtig meget set i forhold til huspriser, der ofte ligger på en halv million kroner eller mindre.
Et forbud mod gasfyr vil lade disse husejere i stikken og kan ultimativt tvinge dem fra hus og hjem, når den eneste løsning er en varmepumpe, de ikke kan få finansiering til.
Som klima- energi- og forsyningsminister Lars Aagaard rigtigt påpeger, er målet ikke at forbyde specifikke teknologier, men at sikre grøn omstilling og forsyningssikkerhed. Derfor bør man i stedet vælge en model, der fritstiller husejerne til at vælge den grønne varmekilde, der er praktisk og økonomisk mest hensigtsmæssig for dem.
Stil krav om at udfase den fossile naturgas
Dette kan meget enkelt gennemføres med et statsligt krav om, at gasleverandørerne gradvist skal udfase salget af fossil naturgas til varmeforbrugerne, så den fossile gas er ude af gasfyrene i 2030.
Det vil give husejerne mulighed for at vælge det grønne alternativ i form af ustøttet, afgiftsfritaget biogas, som godt nok er er en dyrere løsning end den fossile gas, men stadig overkommelig. Med en merpris i forhold til fossil gas vil det kun gøre det mere økonomisk attraktivt at vælge både fjernvarme og varmepumper, hvis man har muligheden for at finansiere en af disse løsninger.
I den artikel i Politiken, som Klimamonitor citerede, pegede Dansk Fjernvarme på, at biogassen kun skal bruges til energiproduktion og som energikilde i industrien, mens en forsker ønskede at eksportere danskproduceret biogas til Tyskland.
Til det må vi bare sige, at det kan alt sammen lade sig gøre på én gang. Ifølge en analyse, som Syddansk Universitet har udført for Energistyrelsen, råder Danmark over tilstrækkeligt med bæredygtige ressourcer til at kunne tredoble biogasproduktionen. Det kan mere end rigeligt dække behovet i industrien, energisektoren og hos de ejere af gasfyr, der ikke har mulighed for at skifte til fjernvarme eller varmepumpe.
Debatindlægget blev bragt i Klimamonitor den 7. marts 2025.